François-Louis Cailler volt az, aki 1819-ben magával hozta az első csokoládéreceptet Svájcba, az ő nevét viseli a cég, ami tulajdonképpen a Nestlé-hez tartozik, de üzletileg teljesen autonom. Cailler volt az, aki a világon először készített táblacsokit.
A csokigyár a Broc nevű faluban található, kb. egy órányira tőlünk és 20 km-re a Genfi tótól. Hatalmas épület-együttes, nem hiába, sok hely kell a gyártósoroknak, hisz nagyon sokféle csoki készül itt. Már amikor beléptünk, megcsapta az orrunkat a kakaó és a csoki keserű-édes illata. Miután megvettük a jegyet (ami svájci viszonylatban elmegy, 10 frank volt fejenként) elindultunk befelé. Az első folyosók falát régi csokipapírok, reklámok, feliratok díszitették, nagy élmény volt végignézni, hogyan változott meg az idők folyamán a designe, milyen minták, színek, díszek voltak régen és ma. Ami megmaradt, az a felirat, azon nem változtattak kezdettől fogva semmit.
A barlangos rész után már jó volt, mert nem volt sötét :) Először egy nagy terembe értünk, ahol hatalmas zsákokban kakaóbabok voltak a világ minden részéről. Utána egy a látogatóknak kiállított gyártósor mellett mentünk el, ami nekem egy kicsit csalódás volt, valahogy azt gondoltam, hogy többet láthatunk majd abból, hogy hogyan is készülnek a különböző csokik. Persze tudom, hatalmas üzleti titok ez, de akkor is többre számítottam.
Aztán jött a nap fénypontja, a kóstolás :D:D:D Egy U-alakú asztal mellett lehetett körbemenni, ahol kb. 30-40 féle csoki volt kirakva és MINDEGYIKET meg lehetett kóstolni :))) Na itt már Marcel is lelkes volt, úgy kellett visszafogni, bár ha már egyszer ott voltunk, akkor nem akartam tiltani, egyébként úgy sem eszik sok csokit. Persze magunkat sem tudtuk / akartuk visszafogni, de hát nem is lehetett, annyira isteni volt, hiába, ezek tényleg a legfinomabb csokik voltak :)
Utána még muszáj volt venni a gyárhoz tartozó boltban pár különlegességet, több olyan csoki is volt, amit sima boltban nem kap meg az ember :)
Aztán hogy tegyünk valamit az egészségünkért is, sétáltunk egyet Montreux-ben és csak ámultam, hogy a pálmafák mellett ott már kivirágoztak a fák és több helyet barkát is láttunk! Még most sem értem, hogy lehet ez, mikor minusz fokok voltak ott is, de úgy látszik, annyira más annak a vidéknek a klímája, talán a tó miatt, hogy januárban már ennyire előre van a természet.De az biztos, hogy a svájci csokinak nincs párja :)) (na jó, azért néha egy-egy balaton-, sportszelet vagy kapuciner is jöhet :))) áááááááá, nem vagyok csokifüggőőőőőő :D:D:D:D
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen